Månadens gröna – december och julkryddor

Julbrunch

December, kanske årets mest hektiska månad och samtidigt den månad som bjuder på mycket traditionell mat som sällan hör till det vegetariska slaget. Trots detta, eller kanske snarare just därför, hoppas jag att ni hänger med på decembers Månadens gröna, den vegetariska matlagningsutmaningen. Denna månadens tema är *trumvirvel* JULKRYDDOR. Personligen är det just alla härliga kryddor som jag längtar mest till inför julen. Tänk saffran, kanel, vanilj, nejlikor, ingefära, kardemumma, apelsin, stjärnanis. Och det bästa av allt är att de ofta används i kombination så kör på med så många du känner för. More is more, helt enkelt.

Syftet med Måndens gröna är att sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. När vi pratar vegetariskt så är det lakto-ovo som är våra riktlinjer. Det betyder att ägg, mjölk och smör funkar bra men undvik produkter och maträtter som innehåller löpe, gelatin och kött-, kyckling- eller fiskbuljong.

Så här går utmaningen till
Låt dig inspireras av månadens tema julkryddor, och laga en egen maträtt, ett bakverk eller något annat ät- eller drickbart. Utmaningen är öppen för alla som vill laga vegetarisk eller vegansk mat och precis som föregående månader önskar vi att du fotar det härliga du lagar och lägger upp receptet på din blogg eller ditt instagramkonto. Länka till ditt bidrag med en kommentar till detta inlägg senast den 25 december (tänk på att kopiera din delnings-url om du lämnar ditt bidrag som en instagrambild). Alla bidrag som kommit in den 25 december presenteras sedan i ett samlingsinlägg den 28e, mitt bland slappa mellandagar.och  Om du postar ditt bidrag på Instagram använd hashtaggen #månadensgröna så vi kan se alla härliga bidrag med detsamma.

Om du inte redan gör det så följ @manadensgrona på Instagram där vi repostar era fina bidrag på månadens tema. Se också till att du är med i Månadens Grönas grupp på facebook för inspiration och presentation av kommande tema.

Mitt bidrag till Månadens gröna december på temat julkryddor blev en hel brunch. Hoppas du hittar något du gillar…

JULKRYDDAD BRUNCH
Jag kunde inte bestämma mig för endast en rätt så det blev en brunch med jultema och massor av härliga julkryddor.

vegetarisk julbrunch

Risgrynsgröt
Att koka egen risgrynsgröt är inte särskilt svårt men räkna med att det tar en stund.
Här är det kanel som står i fokus med vanilj som en fin sidekick.

Detta behöver du:
grötris
vatten
salt
en klick smör
mjölk av något slag
(jag använde gammeldags havredryck)
kanelstång
äkta vaniljpulver

Blanda ris, vatten, smör, salt och kanelstång i en stor kastrull
(se proportioner på rispaketet)
Koka på svag värme ca 10 min
Tillsätt sedan mjölk och vaniljpulver och låt koka på mycket svag värme 30-40 min.
Känns gröten för tjock så späd med lite mera mjölk.

vegetarisk julbrunch

vegetarisk julbrunch

Amerikanska saffranspannkakor
Detta kan var de godaste pannkakor jag ätit, någonsin.
Saffran förgyller i och för sig vilken rätt som helst och här får den mustiga smaken verkligen komma fram.
Detta behöver du:
3 ägg
5 dl filmjölk
1/2 dl socker
1 pkt (0,5 g) saffran
2 msk smält smör
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda ihop saffran och socker med en del av filmjölken och låt stå och dra en stund.
(lyssna på några jullåtar under tiden… )
Mixa sedan havregrynen och blanda samman de torra ingredienserna i en skål för sig.
Rör ner saffransfilen samt resterande fil och tillsätt även ett ägg i sänder.
Stek pannkakor/plättar i valfri storlek.

Saffranspannkakor

saffranspannkakor

Frukt- och nötbröd med tranbärsspread
Det bästa med denna typen av bröd är att det går väldigt snabbt att röra ihop smeten,
sen sköter det sig själv i ugnen.
Detta behöver du:
250 g blandade nötter och frön t.ex. solrosfrön, hasselnötter, mandel
250 g torkade frukter t.ex. fikon, dadlar, russin
1 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1/2 dl honung

Hacka nötterna och frukterna grovt och blanda ihop med de torra ingredienserna.
Blanda ihop filmjölk och bikarbonat och blanda sedan ner det i de torra ingredienserna.
Häll i honungen och rör ihop till en jämn och kladdig smet.
Häll smeten i en avlång brödform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda brödet långt ner i ugnen i 175 grader i ca 2 timmar.
Om brödet blir för mörkt mot slutet så täck över med ett bakplåtspapper.
Själs upp brödet ur formen och låt det svalna i en handduk.

Tranbärsspread
Olika typer av cashewsmör är en favorit som veganskt pålägg.
Detta var ett lyckat experiment som passade jättebra till bördet.
Detta behöver du:

2 dl cashewnötter
1 dl vatten
1/2 dl torkade tranbär
2 msk tranbärspulver

Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl.
Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen.
Förvara i kylen (håller ca 5 dagar).

frukt- och nötbröd

vegetarisk julbrunch

Sådär ja, nu är den din tur att gå loss i köket och laga något smarrigt av julens fantastiska kryddor. Visste du förresten att många av julkryddorna har välgörande egenskaper? Ingefära motverka matsmältningsproblem, lindrar illamående och kan mildra värk och stelhet. Kanel ökar cirkulationen och även den är bra mot matsmältningsproblem. Kardemumma innehåller antioxidanter, stärker immunförsvaret och har en lugnande effekt. Varmt välkommen med ditt bidrag till Månadens gröna!

Kika även in hos övriga värdar för Månadens gröna:
Annie – Vegokäk, Lovisa – Polichinelle, Ulrica – Krii’s kitchen, Åsa – Nicklas kokbok, Annelie – Blomster och bakverk, Sylwia – Vibrant food stories, Tina – Grönt varje dag och Julia – Tuvessonskan.

Share:

42 comments

    1. Tack Sylwia! Brunch är ju alltid gott. 🙂

  1. Hej Nellie!

    Åh vad fint tema & härlig brunch!

    Nu får en riktigt gå lös i kryddskåpet!

    // Tina

    1. Tack Tina! Yes, bara att gå all in på julkryddorna. 🙂

    1. Mums! Kanel och äpplen är aldrig fel. 😀 Tack för ert bidrag!

    1. Oj då, har ju missat hela hur man gör-delen. Tack! Nu är den uppdaterad. /Nellie

    1. Tack Ulrica! Det låter supersmaskigt och ser otroligt vackert ut (som vanligt). 🙂

    1. Risotto, det är ju hur gott som helst. För att inte tala om saffran. Tack för ditt bidrag! /Nellie

    1. Jag blir verkligen sugen att testa båda recepten. Tack för ditt bidrag! 🙂

    1. Spännande variant på lusskatter! Tack för ditt bidrag. 🙂

  2. Så goda recept Nellie !! Saffranspankakor har jag också lagat massor den senaste tiden, så gott och luktar magiskt!
    Här kommer mitt recept! Julkryddad bovetebrownie med vaniljglass & granatäpple molasses !

    1. Det låter ju hur gott som helst! Och molasses var ett nytt ord för mig. 🙂 God jul! /Nellie

    1. Vilket superrecept! Jag tänker att det är perfekt som utflyktsmat. Tack för ditt bidrag! /Nellie

    1. Vilket spännande recept på julgodis! /Nellie

    1. Mums vad gott det låter. Jag har bara testat att göra crème brulée en gång… jag kom ihåg att vi brände och brände med gasolbrännare men det tog evigheter att smälta sockret. Testar i ugnen nästa gång. 🙂 Tack för ditt bidrag! /Nellie

    1. Stort TACK Annelie för spännande recept och otroligt vackra bilder! Kram /Nellie

    1. Saffran är verkligen gott i allt! Och dina juldoftande brända mandlar låter underbart goda. Tack för ditt bidrag! /Nellie

    1. Tack! Verkligen söta pannkakor. 🙂 /Nellie

    1. Smaskelismaskens Lovisa! Tack för ditt bidrag. 🙂

      1. Tack Annie! Härligt med en frisk sallad. 🙂

Kommentera