Yogobe julkalender

Yoga med Yogobe gratis i December

Jag vet att många tycker att det är svårt ta yogan från lärarledda klasser på studio/gym till att yoga på egen hand i hemmet. Därför är det så bra med företag som Yogobe som gör att du kan yoga med en yogalärare, i hemmet, via din dator/surfplatta. Varje dag under hela december har du möjlighet att prova en ny yoga/tränings-video helt gratis. Vad sägs om att ge dig själv en liten stund med yoga och rörelse varje dag ändra fram till det nya året? Bättre uppladdning inför nyårsfirandet kan jag inte tänka mig. Det blir extra kul om vi gör det var och en på sitt sätt och på sin plats, fast ändå tillsammans. Jag är med! Vem hänger på?

Så här går det till:
Varje morgon från idag den 1 till den 24 december kommer Yogobe att dela en ny video på sin Facebooksida. Sekvensen är tillgänglig från kl 06.00 fram till midnatt samma dag.

Idag den 1/12 är det Josephine Selander som guidar oss genom en kortare sekvens med enkla övningar som stärker en ansträngd rygg. Så idag ger vi extra mycket kärlek till ryggen.

Yogobe julkalender

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Katten Rut Rolf

Katten Rut Rolf

Jag och maken är båda uppväxta med hundar och har alltid tänkt att vi vill ha en hund någon gång i framtiden. Jag har många gånger titulerat mig hundmänniska, dvs INTE katt människa, som om det skulle vara lite bättre att gilla hundar. Snacka om att vara fast i gamla föreställningar om sig själv. Nu sitter vi här med den gosigaste OCH busigaste lilla kattunge en kan tänka sig och känner oss som kattmänniskor ut i fingerspetsarna. Det är så mysigt med denna nyfikna lilla krabat som lever rövare här hemma när hon inte ligger och chillar på en filt eller i famnen på någon av oss. Storasyster är nog den mest lyckliga och gillar både den gosiga biten och att ta hand om lilla Rut.

Jag fascineras över hur vi människor får för oss att vi gillar, eller inte gillar olika saker och sen är det bara så, för all framtid. Herregud, en kan väl ändra sig! Vi har såklart med oss en hel del föreställningar hemifrån och dekan sitta ganska hårt rotade inom oss. Sen har vi säkert lagt på en hel del fler genom åren i möten med olika människor som vi velat imponera på på ett eller annat sätt. Så här som 40-åring är det väl dags att sortera i dess föreställningar och reflektera över vilka av dem som är sanna, om någon ens är det. Det kan ju kännas som en stor och omtumlande grej, men det kan också vara väldigt befriande. Tänk att jag gillar katter, trots att jag inte är en ”kattmänniska”, varför en nu behöver kategorisera någon på det sättet över huvud taget. Jag gillar katter. Punk. Och jag  gillar hundar också, men jag är inte helt säker på att jag vill ha en egen hund ens någon gång i framtiden. Så är det med det.

Katten Rut Rolf

 

SUP ryggsäck

Ny SUP-säsong

Snart är det premiär för årets upplaga av SUP-yoga-säsongen! Söndagen den 9 juli kör vi igång och jag håller tummarna för lite varmare väder och mindre blåst. Moana Malmö har haft ett par missöden med brädor som först blev stulna och sedan väldigt mycket försenade, men nu är de äntligen här och har tagit plats i den nypimpade containern som bytt placering och numera hittas på sydsidan av skateparken.  Anna har även skaffat sig en ny medhjälpare sedan förra året som hänger med i vått och torrt. 🙂

SUP Malmö

Jag har slagit till på stort och skaffat mig en helt egen SUP som jag vill ta ut på äventyr både till havs och i vattenhål här omkring Dalby. Det hade varit väldigt trevligt om det kom lite mer värme snart, annars har jag ju som tur är en och annan våtdräkt som värmer gott.

Stand up paddle board

SUP ryggsäck

SparaSpara

Sparrisrisotto

Månadens gröna – Sparrisrisotto

Jag har inte varit någon älskare av sparris särskilt länge, förmodligen för att jag smakat riktigt överkokt grön sparris som faktiskt är rätt räligt och sedan inte varit sugen på att testa igen. Med späd och krispig sparris som tillagas hastigt på relativt hög värme, det är ju supergott! Detta recept är mitt bidrag till maj-temat sparris och Månadens Gröna, där vegetarisk matlagning står i fokus. Det är Tina med bloggen Grönt varje dag som har värdskapet denna månad och det är alltså henne du lämnar ditt sparris-bidrag hos (som en kommentar till inlägget där temat presenteras). För visst vill du var med och skapa vegetarisk magi?!? Här kommer receptet på min risotto.

Sparrisrisotto

Sparrisrisotto med krisp

Avoioriris
Gul lök
Vitlök
Vitt vin
Grönsaksbuljong
2 buntar sparris
1 pkt champinjoner
Färsk basilika

Sparrisrisotto
Risotton
Koka risotton enligt receptet på rispaketet
Dela champinjonerna och sparrisen i mindre bitar
Stek var för sig på medel-hög värme
Strimla basilikan
Blanda ihop allt i en skål och strössla över krispet (se nedan)

Om du tänker att det där krispet struntar jag nog i… gör inte det,
det är just det som får hela rätten att lyfta!

Mandel- och parmesan-krisp
1 dl mandelmjöl (eller mixade mandlar)
1/2 dl mixade pumpakärnor
1 dl riven parmesan
1 ägg
Blanda samman alla ingredienser och stek på svag värme i stekpanna
Rör runt med en gaffel tills det stelnat och fått gyllene färg

ps. detta kris är sååå gott och passar till en massa olika saker, så spara det som blir över i en burk i kylen

Sparrisrisotto

Sparrisrisotto

 

 

Åresjön

Att fylla 40

Om någon har råkat missa det så har jag gått och blivit 40 år. Eftersom det sammanföll med påskhelgen och att jag inte är så mycket för att fira födelsedagar så bestämde vi oss för att åka någon stans och det blev till Åre. Vi tog flyget upp och vid lunchtid på Skärtorsdagen kvarterade vi in oss på Holiday club med all inclusive, nästan i alla fall.

Restaurang Grow

Öppen spis Holiday club Åre

Holiday club Åre

Under eftermiddagen strosade vi runt i byn en sväng, hyrde skidor till barnen och testade badet på hotellet, som fick klart godkänt, förutom att den lilla barnpoolen var avstängd. Vi avslutade kvällen med yoga och middag om vart annat och landade sedan mätta och belåtna i sängen för att planera kommande dagar.

På fredagen väcktes jag av familjen och fick ett fint kort och ett påskägg fyllt med typiskt Nellie-godis. Sen var det dags för frukostbuffé. Det fanns så mycket gott att välja på och mina favoriter blev äggröra med bakad tomat och avokadokräm. Så gott! Nästan tre timmar senare hade vi ätit oss mätta, fått på alla skidkläder och satt på en buss mot Rödkullen. Rätt bra jobbat ändå. 🙂 Lillasyster var inte så förtjust över att gå i pjäxor och än mindre att sätta fast dem i ett par skidor men maken lyckades locka med sig henne för ett par åk i alla fall. Storasyster hade glömt det mesta hon lärde sig förra året och hade helst gått i skidskola men fick klara sig med en skidlärar-wannabe till mamma. Det gick rätt bra det med.

Rödkullen. Åre

Storasyster

Far och dotter

Efter lunch sprack det upp lite mer så vi bestämde oss för att ta oss till Åreskutan. Uppe på toppen fikade vi och sen fick jag (födelsedagsbarnet) äran att åka ner med skidor medan resten av familjen väntade in nästa kabinlift. Jag bestämde mig för att ta det lugnt och njuta av vägen ner, och dokumentera den ordentligt.

På toppen låg dimman rätt tät och det var inte helt lätt att se vart en skulle ta vägen… men jag hittade en fin pist, eller snarare en välbesökt off pist.

Åreskutan

Åreskutan

Åreskutan

Åreskutan
Plötsligt inser jag att jag kommit lång bort från äggliften som jag skulle följa på vägen ner och istället var jag på väg mot en ankarlift. Åh nej! Jag hade redan villat bort mig. Och familjen som väntade på mig nere vid Kabinbanan. Men solen sken och jag sög in värmen från strålarna och tänkte att det ordnar sig.

På toppen av liften tog jag fram luftkartan och lokaliserade mig och tog sikte på Åre by. Nu hade det spruckit upp ännu mer och solen gnistrade i snön och jag var näst intill själv uppe på fjället. Det var i och för sig lite oroväckande eftersom jag inte hade koll på hur länge liftarna gick och hur långt jag hade tillbaka… men jag körde på i sakta mak, mest för att jag hade så ont i fötterna av pjäxorna (som är nya för att passa mina fötter bättre men det spelar mindre roll och är en hel historia i sig, men den tar vi en annan gång) och för att utsiken var så otroligt vacker!

Åre

Åre

Åre

Åre pistmaskin

Väl nere till det jag trodde var rätt ställe som visade sig var fel plats, alltså inte alls där maken och barnen skulle befinna sig. Nu hade de visserligen redan börjat knata mot hotellet eftersom sista bussen redan gått, och jag var alltså ännu längre bort. Upp i liften igen, denna gång en sittlift, närmare bestämt VM8:an. Så nu har jag åkt den också. 🙂

Åre

Skidor

Åresjön

Nu började det dra ihop sig mot kväll och jag var helt ensam i liften upp, förmodligen en av de sista som tog sig upp på fjället denna dag. Väl uppe med liften blev jag osäker på vilken pist jag skulle ta och nu var det inte läge att chansa så jag rådfrågade de få människor jag såg utan någon större hjälp. Så jag gick på logik och känsla och struttade i den förvirrande skylten. Det var het rätt, tack och lov! Av med skidorna och på med skorna (som jag var löjligt glad att jag hade i ryggsäcken) och tillbaka till Holiday. Familjen hade hunnit redan hunnit duscha och var redo för mat. Efter en snabb dusch var även jag fit for dinner (i mjukisbyxor och sweatshirt) och vi knallade bort till restaurang Grow för ännu en god middag.

Restaurang Grow

Dagen till ära tog vi ett glas vin till maten, vilket vi senare fick ångra när vi båda somnade med barnen och inte orkade röra en fena mer den dagen. Är det så här det är när man är 40?!? 🙂

Så på lördagen var vi uppe med tuppen och hängde på låset till frukostbuffén kl 07.00. Ändå var vi inte iväg med skidbussen förrän strax efter kl 10. Hur går det till egentligen? Vart tog tre timmar vägen? Inte för att det gjorde så mycket, det är bara fascinerande hur tiden rinner iväg. Denna dag for vi mot Duved men bestämde oss för att hoppa av bussren redan i Tegefjäll. Det var lite meckigt at ta sig till barnbacken, speciellt med en barnvagn fyll av skidor, pjäxor och hjälmar, men väl där så var det både gott om plats och rätt skyddat från vinden. Storasyster åkte på och det märks att hon vill lära sig även om det svårt att hitta tyngdpunkten. Lillasyster ville mest äta bulle som hon visste fanns i väskan men körde ett par åk hon också. Till lunch försökte vi oss på att grilla korv vid vindskyddet men det blev för kallt så vi fick ta vårt pick och pack och flytta in i den not-so-charmiga värmestugan. Vad hände med härliga luncher i backen med näsan mot solen???

Värmestuga Tegefjäll

Nåväl, barnen blev glada och åt sin grillade korv och vi fick sitta ner och vila en stund. Det kan faktiskt vara rätt ansträngande att åka skidor med barn. Eftersom lillasyster behöver sova en stund efter lunchen så tog vi oss till lekplatsen och sjasade iväg maken på ett par åk i de större backarna. Min ambition var att få till två egna åkpar dag och i snitt blev det 2,5 mest tack vare felåkningen under fredagen.

Vi tog en tidigare buss tillbaka så att jag och storasyster kunde gå på Familjeyoga tillsammans innan det var dags för kvällsmat. Yogasalen på Holiday club har verkligen en superfin utsikt över åresjön och en väldigt härlig atmosfär. Det bjöds på påskyoga med både lek och yogapositioner. Det var verkligen mysigt att yoga sida vid sida med sin dotter och det fick mig att tänka på min mamma och att vi gjorde samma sak när jag var liten även om yoga var betydlig mindre etablerat vid den tiden.

Familjeyoga

Även denna kväll innehöll god mat, men utan vin denna gången. 🙂 Jag gillar konceptet som restaurang Grow har, att grönsakerna ska få större plats i måltiden, även om det finns en del att jobba på för att lyckas hela vägen… När barnen somnat gick vi en sväng längs Åresjön för att insupa den vackra utsikten, det var betydligt mer uppiggande än vin.

Åresjön

Söndagen var dagen för hemfärd och vi bestämde oss för att hålla oss i byn och gå till en lekplats som baren haft span på. Efter lunch gick maken och storsyster och badade medan jag promenerade en sväng med lillasyster när hon sov middag i vagnen.

Åre

Åre

Tack Åre för den här gången! Vi kommer tillbaka även om det nog blir under något andra former och i annat sällskap.

Raw äppelkaka

En lördag i maj

Det är långhelg med Valborg och Första maj och vi har planerat både det ena och det andra, inget stor utan saker som skogspromenad, trädgårdsfix och lite annat smått och gott. Men det var två trötta föräldrar som vaknade i morse. Lillasyster är pigg igen efter magsjuka med feber och storasyster är sitt vanliga energiska jag. Helt ärligt så trodde jag inte jag skulle ta mig ur sängen men på något vis kom jag upp och efter frukost fick jag för mig att jag skulle flytta runt lite möbler i vardagsrummet, vilket resulterade i en rejäl storstädning. Ibland bara händer det! 🙂

Vardagsrum

Nu har vi smaskat i oss en välförtjänt fika på raw äppelkaka. Tyvärr har jag inget recept att dela för det är inte jag som gjort dem, men de är sagolikt goda så om någon annan har recept på liknande kaka så tar jag tacksamt emot tips.  Snart är det dags för 65-årskalas hos svärmor.

Raw äppelkaka

Paolos pasta

Månadens gröna – Paolos pasta

Hej! Det händer massor i mitt liv för tillfället även om det inte är så mycket som landar här på bloggen… vill du hänga med i svängarna så leta upp mig på Instagram (nellierolf). Nu är det i alla fall dags för mitt april-bidrag till Månadens gröna med Annelie på Blomster & Bakverk som månadsvärd. Temat är P, som i potatis, purjolök, palsternacka… För min del har det varit brist på både tid och inspiration att laga ordentlig mat och då är det bra att ha ett riktig snabbt och enkelt kort i rockärmen, nämligen Paolos pasta! Och nej, jag är inte sponsrad av paolo himself (ännu i alla fall). 🙂

Detta är en klassiker hör hemma som vi drar till med när vi vill ha något gott som går riktigt snabbt att göra, och med snabbt menar jag 5 min. Det ni! Självklart kan du använda vilka grönsaker du vill till såsen, men broccoli är min absoluta favorit, och på andra plats kommer strimlat bladspenat. Här kommer receptet:

Paolos pasta

Paolos pasta Perline
2 portioner

1 paket  Paolos pasta Perline
1 broccolihuvud
1 liten lök röd eller gul
1 -2 vitlöksklyftor
1 tsk flytande buljong
1 pkt grädde av valfri sort
(parmesan)
(soltorkade tomater)
(färska örter)

1. Koka upp vatten i en stor kastrull med mycket salt
2. Skala och skär löken i mindre bitar (inkl. vitlöken)
3. Dela broccolihuvudet i bitar
4. Värm olja i en stekpanna och svetta löken på medelvärme ett par minuter
5. Tillsätt broccolin och öka värmen något, stek ytterligare ett par minuter
6. Nu bör pastavattnet koka så i med pastan, koka enligt anvisning
7. Häll i grädden och buljongen i stekpannan och låt koka upp
8. När pastan är klar, häll av vattnet och häll ner pastan i såsen
9. Piffa till med riven parmesan, soltorkade tomater och/eller färska örter
10. KLART!

våffla med chiasylt

Våffeldagen

Idag är det våffeldagen. Det där med temadagar är inget som jag brukar lägga så stor vikt vid och tycker att det oftast är mest trams med dessa dagar. Min barn håller dock absolut inte med. Klart vi skulle äta våfflor idag (tack morgonshowen på Barnkanalen). Som den supermorsa jag är gjorde jag såklart våfflor till frukost, men inte vilka våfflor som helst, för vanliga våfflor anser jag ha för lite näring i sig. När jag slösurfade medan barnen kollade på TV hittade jag ett våffelrecept från Made by Mary på lite mer matiga våfflor, med ägg. Yes, tänkte jag, det ska vi göra! Tack Mary för grymt bra recept. 🙂

våffla med chiasylt

De smakar lite som Belgiska våfflor. Vi åt dem med chiasylt och äppelmos, rakt upp om ner. Supersmarrigt! Dessa kommer jag absolut göra igen, och inte bara när det är våffeldagen. Prova du med!

Morotspaj

Månadens gröna – morotspaj

Månadens gröna, den vegetariska matlagningsutmanaren med syfte att sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning, har i mars temat MORÖTTER. Här hemma är just morötter stapelvara och används till allt möjligt som t.ex. att fylla ut en tomatsås, råa strimlor i en sallad eller ugnsbakade med potatisklyftor. I mitt bidrag till Månadens gröna har dock morötterna fått ta huvudrollen i en delikat morotspaj. Har du också ett smarrigt morotsrecept som du vill dela med dig av så lämnar du det inne hos Polichinelle senast idag den 25 mars.

Morotspaj

Morotspaj
Denna paj är god, matig och busenkel att göra.

Pajdeg
100 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl fint riven (smakrik) ost
2-3 msk kallt vatten

Mixa ihop smör, vetemjöl och riven ost.
Tillsätt vattnet och mixa tills det blir en deg.
Täck en pajform med degen och ställ i frysen i 10 min.
Picka med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 min i 200°C

Fyllning
1-2 gula lökar
6 morötter
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk pressad citron
4 ägg
1 dl crème fraîche
1 dl havregrädde
1/2 dl riven (smakrik) ost

Hacka löken och stek den lätt tillsammans med timjan på svag värme.
Tvätta och riv morötterna grovt och fräs i ca 10 min.
Vispa ihop ägg, crème fraîche och havregrädde.
Tillsätt salt och peppar.
Blanda ihop lök- och morotsblandningen och häll över den i pajskalet.
Häll på äggstanningen och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.

Utfall

Vila och återhämtning

Det går med att ha många järn i elden och därmed brist på vila och återhämtning sätter sina spår. Jag känner mig trött. Både i kroppen och huvudet. Jag lyssnade på Saras pod om träning när en är ”äldre” och kan verkligen hålla med om att den största skillnaden nu mot när jag var runt 20 är att jag behöver mycket mer vila, lugn och ro och återhämtning. Inte specifikt från träningen utan snarare från livet och den ”prestation” det kräver att rodda jobb, barn, mat, städning mm.

Jag har definitivt ändrat fokus på min träning, framförallt sedan jag fick barn. Dels för att kroppen har gått igenom en förändring men också för att jag har mindre tid och energi för träning. Tidigare tränade jag för att hålla mig i form, rent fysiskt och nu är mitt fokus nästan helt och hållet på att må bra. Jag säger ”nästan” för en liten del handlar även om att vara bekväm i min egen kropp och hur den ser ut. Det viktigaste min min träning idag, eller motion som jag väljer att kalla det, är att röra kroppen och stärka den där jag behöver det som mest. Det är inte alltid så kul just när en gör övningarna som jag därmed inte är så bra på men ack så välbehövligt och sjukt bra på lång sikt.

Utfall

Apropå Sara som bor i Åre så har vi just bestämt oss för att det blir en resa just dit till påsk. Vi velade ett tag mellan Paris och Åre, ja ni förstår ju dilemmat, men kände att natur och fjäll är mer lockande än en storstad just på grund av tröttheten jag skrev om ovan. Och eftersom det är jag som fyller 40 (jodå, fyra, nolla) så fick jag sista ordet. 🙂 Jag ser framför mig härliga vårvinterdagar med sol i backarna och skulle det inte bli så finns det många andra aktiviteter inomhus på hotellet vi ska bo på. Jag hoppas dessutom att Therése har något yogapass att bjuda på under tiden vi är på besök.

Nu blir det en stunds yinyoga innan det är läggdags! /Nellie

 

 

Krokos

Välkommen mars!

Jag är en person som älskar våren! Jag gillar att det spirar i jorden, att det är ljusare både på morgonen och kvällen och jag njuter av solens varma strålar. Det regnar visserligen även en hel del på våren men det väljer jag att ignorera just för tillfället. Det jag gillar allra bäst våren är kombinationen av sval luft och värme från solen. Jag får mer energi på våren och gillar att göra saker som:

  • Träna utomhus när solen skiner – för jag blir inte överhettad när solen skiner
  • Fixa i trädgården – det är mindfulness att påta i jorden och väcka liv i pallkragarna
  • Gå upp på morgonen – tack vare ljuset är det rätt ok att dra sig ur sängen innan klockan sju
  • Rensa och röja – våren är som en nystart; ut med det mörka och in med ljust och fräscht
  • Fika utomhus – att sitta mot en husvägg med en kopp kaffe, det är gott det

Vad gillar du bäst med våren? /Nellie

Krokos

Matig pannkaka med vegetarisk fyllning

Månadens gröna – galette med rödbetor och linser

Här kommer mitt bidrag till Månadens Gröna i februari på temat baljväxter. Jag är egentligen inte överförtjust i varken bönor eller linser men försöker få in dem i olika maträtter på ett sätt så de inte tar över utan bara finns med i bakgrunden som utfyllnad, som i denna matiga pannkaka inspirerad av Åre crêperi.

Matig pannkaka med vegetarisk fyllning

Galette med rödbetor och linser

1 dl teffmjöl
1 dl rismjöl
1 tsk fiberhusk
½ tsk salt
3 ägg
4 dl (havre)mjölk

Blanda mjöl, husk och salt i en skål.
Vispa ned hälften av mjölken, äggen, samt slutligen den resterande mjölken.
Vispa allt riktigt slätt. Låt sedan stå och svälla minst en halvtimme.
Grädda pannkakorna i smord, het panna, någon minut på varje sida.
Det blir ca 8 st pannkakor totalt, dvs 4 portioner.

Matig pannkaka

Vegetarisk fyllning

4 kokta rödbetor
1 pkt gröna linser
1 liten rödlök
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 tsk mortlad rosmarin
Salt och svartpeppar

Tärna rödbetorna och rödlöken i mindre bitar.
Blanda samman med resterande ingredienser.

Fördela fyllningen på pannkakan och toppa med:
Bladspenat
Smulad fetaost
Hackade rostade mandlar

Rulla eller vik ihop pannkakan och ät.

Vegetarisk fyllning

Matig pannkaka med vegetarisk fyllning

Dips på lekplats

Träningsrutiner

Det har blivit februari och nyårskänslan har lagt sig sen ett tag tillbaka. Det är nu det brukar visa sig om det du lovade dyrt och heligt mellan skålarna i champagne verkligen är det du verkligen vill. Ett av mina mål för detta året är att få igång träningsrutinen igen och känna mig som en tränande människa. Jag är så motiverad att inte ens VAB och sjukdom har satt käppar i hjulet. Jag har självklart inte tränat när jag själv varit sjuk men har inte heller använt det som ursäkt så att träningen inte blir av, även om det inte blev som planerat. Vad mina framgångsfaktorer är? Jo, så här tänker jag.

  • Jag har en längtan efter att känna mig stark och stabil, det är mitt varför
  • Jag gör det jag kan med det jag har så det blir lätt att lyckas
  • Jag planerar mina träningspass vecka för vecka
  • Jag accepterar när planen ändras och hittar nya alternativ
  • Jag och maken stöttar varandra i att ta oss tid för träning

Mitt mål är att göra tre träningspass per vecka, styrketräning som min PT Hanna satt ihop ett program för efter att ha gjort en funktionsanalys med mig, och löpning i lugnt tempo enligt 5/1 devisen (spring 5 min och gå 1 min). Varannan vecka blir det 2 styrkepass och 1 löpning och varannan tvärt om, ja det är så det är tänkt i alla fall. Där emellan kryddar jag med promenader, yoga och lite andra stärkande övningar. Jag försöker få till någon form av aktivitet varje dag och undviker att bli sittande stilla för länge när jag jobbar. Kom ihåg att den rörelse och motion du får till i vardagen också är viktiga för din hälsa.

För att ha något att mäta min utveckling med så jag jag satt två konkreta mål:

  1. Göra 15 armhävningar på tå (jag klarade 9 eller 10 när vi gjorde första testet)
  2. Springa 10 km utan att känna att jag storknar (har inget utgångsläge)

Om du är nyfiken på vad det är för styrkeövningar och yoga jag gör så spana in min Instagram (nellierolf) där jag lägger upp en del videos. Hur går det med din planer och mål för 2017? /Nellie

Dips på lekplats

Månadens gröna januari

Månadens gröna – billigt i januari

Januari, känd som årets fattigaste månad börjar lida mot sitt slut och det kanske ekar tomt i både kylen och skafferiet. Här kommer mitt bidrag till Månadens gröna, med januaritemat billig vardagsmat. Du kan lämna ditt bidrag hos månadsvärden Julia på Tuvessonskan senast den 25e januari och där kan du även ta del av samlingsinlägget den 28e.

Månadens gröna januari

Kylskåpsrensarsallad

Det viktigaste med denna rätt är att du har varit bra på att spara på rester,
även sånt som du inte riktigt vet vad du ska ha dem till.

Botanisera bland olika burkar med rester och gräv djupt ner i grönsakslådan i kylen.

Jag hittade spenat, rödkålssallad och tomater och tänkte att det blir ju ingen lunchrätt
men så piffade jag till den med en dressing och rostade frön och då blev det en riktigt god lunch.

Dressingen gjorde jag på gräddfil, salt, peppar och citronest.
Sen rostade jag solroskärnor och pumpakärnor i en torr stekpanna.

Månadens gröna januari

Månadens gröna januari

Nästa gång du tror att du inte har någon mat hemma, kolla en gång till! Och kom ihåg att spara även de små resterna. De kan vara perfekt till just en sådan här rätt.

Nellie Rolf_sidokråka

Jag vill ha mer av detta 2017

Januari har handlat väldigt mycket om uppstart för min del framför allt av nya yogakurer. Tänk att jag nu har 4 kurser i Sandby/Flyinge. Det är så kul och härligt att göra sin egen grej, och att det faktiskt funkar. Mina planer och visioner för året är ganska övergripande och har föga förvånande

FÖRÄNDRING
Redan i slutet av förra året började jag med förändring rent fysiskt genom att snagga en del av håret och permanenta det som blev kvar. Efter ett par extra turer till frisören rök ännu mer och visst blev det förändring allt och jag håller fortfarande på att vänja mig vid min nya look. Andra förändringar jag vill göra handlar om jobb, mer om det kommer längre fram på året.

ÄVENTYR
Jag vill se mer av världen, eller i alla fall av Sverige. Jag vill ta en paus från ekorrhjulet och upptäcka nya platser och träffa nya människor. Inte för att jag inte trivs med det umgänge jag har eller där jag bor utan för att utforska mer.

STYRKA
Jag vill vara en tränande person och stärka kroppen så den kan springa långt och bära trötta barn hem från förskolan. Det finns tydliga mål satta för att komma igång ordentligt och få resultat så att motivationen ökar att fortsätta. Till den 14 april när jag fyller 40 år ska jag springa en mil utan att få ont (gärna under en timme) och göra 15 armhävningar (riktiga, på tå).

Jag ser fram emot året med både spänning och entusiasm och hoppas att det även bjuder på några oförutsedda överraskningar.

Vad vill du ha mer av 2017?

Nellie Rolf_sidokråka

SparaSpara

SUP-yoga_Nellie Rolf

2016 – hur blev det?

Det har blivit 2017. Jag gillar nya år för det känns som ett oskrivet blad och att allt är möjligt. En kan styra upp och styra om saker, livet och se till att det tar en dit en vill. För mig är inte mål så intressant och inte heller löften. Däremot vill jag gärna sätta en riktning och intention med året. Det finns massor av sätt att göra det. Ett kan vara att sätta ett tema för året som min kära vän Jennica gör. Ett annat kan vara att skriva en lista på vad du vill göra under året, som Jessica och Lofsan gör i Träningspodden. Kanske vill du till och med lägga listan i ett kuvert för att öppna det till nyår och se vad som faktiskt har hänt.

Inför 2016 såg mina planer ut såhär och nu är det dags att titta tillbaka och se hur det egentligen blev. Jag är generellt sett mindre bra på att följa upp planer och visioner men jag gillar att reflektera i efterhand. Med det sagt så är det inte särskilt förvånande att jag inte haft någon avstämning under året utan det är först nu, ett par dagar in på det nya året som jag blickar tillbaka.

Arbete
Jag ville ha en förändring i mitt arbetsliv och så har det blivit tack vare att jag vågat ta kontakt och presentera mig själv, vad jag kan, vill och kan bidra med. När det sedan uppstod ett behov så fick jag chansen. 🙂 Visserligen är det inom samma företag och jag är inte säker på att det är helt rätt väg för mig men det var just detta jag behövde. Förändring, vidga mina vyer, prova nya saker. Det jag tar med mig är att våga uttrycka det jag drömmer om och aktivt skapa möten med personer som kan hjälpa mig på vägen.

Det är intressant det där med planer. Anledningen till att jag har relativt öppna sådana är att en aldrig vet vad som kommer i ens väg. Jag är en person som går mycket på känsla och ju mer jag lär mig lyssna på vad jag vill desto svårare äe det att göra något annat. Det är både härligt och lite jobbigt.

Under sommaren kastade jag mig ut på en SUP (stand up paddel board) och yogade. Det är definitivt en av årets höjdpunkter! Jag ledde SUP-yoga hos Moana Malmö och trots en rätt risig sommar så var det många som provade att yoga på vattnet. Det är verkligen en upplevelse såväl soliga och varma dagar som regniga och ruskiga.

SUP-yoga_Nellie Rolf

Den största förändringen under 2016 är nog ändå att jag lämnade Gerdahallen och började leda egna yogaklasser. Det har gått över förväntan och är så otroligt givande att möta en mindre grupp deltagare och kunna ge dem det lilla extra. Jag har ett fantasisk bra samarbete med energikicken Johanna och härliga Hanna som jag är väldigt glad över. Det är girlpower! Hanna är dessutom min PT som ska hjälpa mig att bli den tränande människan jag en gång varit. Mer om det vid ett annat tillfälle… Jag har dessutom tagit en ny yogacertifiering i Global yoga och fler blir det under 2017.

Jobbmässigt så har jag även utvecklat och etablerat Mitt yogaliv tillsammans med illustrationsgurun Marie. Det är ett av de roligaste projekt jag gjort, både för jag älskar att inspirera människor till en mer avslappnad syn på livet, speciellt föräldraskapet, och för att jag och Marie arbetar så bra tillsammans. Det är ännu en lärdom, omge dig med människor som uppskattar det det har att erbjuda och som utmanar dig på ett sätt så att du växer och blir ännu bättre.

Mitt yogaliv_Liv mitt-yogaliv_3-2

Hälsa
Att sova eller icke sova, det är frågan. Med en massa järn i elden och en energi som ibland verkar outtömlig så har det inte skett någon förändring gällande sömnen under 2016. Jag undrar ibland om jag verkligen behöver jag sova mer? Egentligen tror jag inte det. Vad jag däremot behöver och vill ha är mer återhämtning i form av träning och yoga, för min egen skull. Det ska bli intressant att se hur det känns när jag tränar regelbundet igen. Men att gå och lägga sig innan midnatt är kanske en bra idé oavsett. 🙂

Bloggen
Bloggen ja, den bytte både namn och plattform redan tidigt på året. Men sen hände något. Inläggen kommer med mindre frekvens och handlar allt som oftast om mat. Om vi går tillbaka till avsnittet om arbete så är det nog ingen som undrar varför längre… Mitt bloggfokus har främst legat på Mitt yogaliv så denna bloggen har kommit lite i kläm eftersom mina filosofiska/yogiska tankar om livet landat där. Under året blev jag del av den vegetariska matlagningsrörelsen Månadens gröna och var månadens värd under december vilket har gjort att det har fotograferats mat till höger och vänster. Det finns många härliga rätter som inte kommit längre än till bildarkivet men de får komma under 2017 istället. Jag har fortfarande visioner om en podcast men de har förändrats något på vägen och det är oklart om det blir 2017 eller 2018 som jag blir poddare…

Månadens gröna

Då återstår det att skriva ner vad jag vill att det ska bli av 2017. Stay tuned…

SparaSpara

SUP-yoga_Nellie Rolf

Blickar tillbaka på 2016

Det finns många sätt att blicka tillbaka på året som gått och jag börjar med denna listan som Sara skrivit innan jag går tillbaka och kollar på vad jag egentligen tänkte göra under året och ser vad det blev av de planerna. Ja jag vet att det är i senaste laget men januari och 2017 har ju faktiskt bara börjat… 🙂

Största minnet från 2016
Går det verkligen att välja bara ett minne? Bara för det kommer jag inte på ett enda… men det mest överrumplandevar  nog ändå när jag blev uppringd av Springtime för att få redan på att jag vunnit en träningsresa och min reaktion var ångest. Jag kunde ju inte bara åka iväg en vecka? Hur hade jag tänkt egentligen? Förmodligen inte alls…. så typiskt mig att slänga iväg ett bidrag och inte reflektera över om jag kunde hänga med OM jag skulle vinna. Nu gjorde jag det och vi fick till att åka hela familjen! Det var en superbra vecka så när som på min solbränna (med betoning på just den brända delen). Storheten i detta minne är att se möjligheterna och vända en situation som först verkade riktigt dålig (trots ett väldigt positivt besked) till någonting jättebra.

Springtime_Portugal Springtime_Portugal

Det här gjorde jag mest av under året
Jobbade och funderade på vad jag vill bli när jag blir stor. Den första halvan av året var rätt tung och fram till våren kom jag varken fram eller bak, men sen lossnade det under sommaren och tog fart på många håll samtidigt (se nästa punkt).

Mina största framgångar
Att bli egenföretagare som yogalärare samt konceptutvecklare/skribent av Mitt yogaliv.

yogalärare 2016

Och några motgångar
Träningen har inte blivit vad jag vill att den ska vara. Jag har mystränat i omgångar under året men har varken tagit ut mig eller haft någon kontinuitet. Det ska bli ändring på det under 2017.

Det här saknade jag mest hela tiden
Tid, jag vill ha mer tid att göra alla saker jag drömmer om. Jag vill inte ta det steg för steg, jag vill gå all in. Jag vet att allt har sin tid och just nu är det tid för familj och barn. Jag älskar det också. Det är just det, jag vill göra allt, på en gång.

Skogsutflykt

Sandviken Tärnö

En sak från 2016 som jag verkligen uppskattade
Min andra föräldraledighet med lillasyster. Den började i maj och vi hade en dryg månad i härlig sommarvärme innan resten av familjen också tog sommarledigt. Jag är så glad att vi kunde göra denna uppdelningen, att jag började jobba efter 9 månader och sedan var ledig ytterligare 2 månader när lilla loppan var lite äldre.

Mor och dotter
Mina tre (hrrm eller fem) godaste maträtter (som jag minns)

Vietnamesiskt sallad föll jag för pladask och 2016 blev därmed året jag fattade grejen med fisksås.

Vietnemesisk sallad

White pizza, say no more. Detta blev räddningen många gånger under året. Oftast på färdiga tortillabröd.

White pizza

Ugnsbakade ägg kan vara den bästa brunchrätten, ja förutom pannkakor då. Testa om du inte redan gjort det!

ugnsbakade ägg

Färska vårrullar kan var den pilligaste rätten jag gjorde under 2016. Men ack så god! Väl värt varenda svordom över krånglande rispapper.

Färsk vårrulle i rispapper

Soppa på morot och sötpotatis har blivit en höstklassiker här hemma. Jag älskar kombinationen av de söta morötterna och potatisen och friskheten och hettan från citron och ingefära.

Sötpotatis och morotssoppa

Största insikten från 2016?
När en blir tydlig för sig själv med vad en vill, då är det mycket lättare att prata om det med andra och därmed ökar chanserna dramatisk att hitta människor som kan vara vid din sida på vägen.

En bra sak från 2016 som jag vill ta med in i 2017!
Jag ska fortsätta omge mig men människor som har visioner i linje med mina egna. Fortsätta att bidra till andras framgång och välkomna hjälp att nå mina egna.

Vad gjorde jag under 2016 som jag inte brukar göra?
Vågade drömma stort och se att det faktiskt är möjligt att komma dit.

Hit åkte jag under 2016:

Åre, där vi hade fantastiska dagar på skidor med storasyster (vi hade alltså lämnat lillasyster drygt ett år hos mormor).

Pappa och dotter pussas i Duved

Mamma och barn åker skidor

Portugal, som vi bokade bara ett par dagar innan avresa tack vare vinst av min biljett. Snacka om att go with the flow! Vi var i Monte Gordo en vecka och mötte den efterlängtade solen (och det blev lite väl mycket sol).

Portugal, Monte Gordo

Blekinge, ja det är ju inget speciellt med det eftersom min pappa bor där. Men vi kom ut i skärgården med den nya segelbåten vid två tillfällen, dessutom till mina favoritöar; Tjärö och Tärnö. Vi lyckades dessutom pricka in sommarens varmaste dagar och det var underbart att vara till havs då.

Tärnö brygga

DSC07839

Hur var ditt 2016? Har du redan gjort en sammanfattning, länka gärna till den så jag kan läsa. 🙂 Om du inte gjort det ännu, använd denna listan eller hitta på ett eget sätt att summera året.

Månadens gröna december – samlingsinlägget

Hoppas ni har haft en riktigt härlig julhelg. Jag är imponerad över alla julkryddade bidrag till Månadens gröna, trots en månad där mycket annat står i fokus. Stort TACK alla ni som varit med och inspirerat med massa olika recept med juliga smaker. Saffran verkar vara den mest populära julkryddan, och jag håller med, det är någon magiskt över saffran. Här kommer en kavalkad av alla härliga recept till Månadens Gröna i december, med tema julkryddor:

Annelie som är en av våra månadsvärdar kan verkligen det där med att skapa en känsla med sina bilder och jag blir så sugen på att göra allt hon fotograferar. Här bjuder hon på ett teffbröd med julens kryddor. Vackert eller hur?!

annelie_julbrod7

Linnéa bjöd på detta genialiska recept på saffranspiroger med grönkål och valnötter (jag tänker bästa utflyktsmaten) och Sandra gjorde en härlig saffransrisotto med champinjoner och haricots verts. Mums!

pirog_risotto

Som sagt, saffran var en populär julkrydda. Pia gjorde veganska lussekatter och Milla en crème brûlée med saffran och passionsfrukt.

saffran_lussebullar_cremebrulee

När vi ändå är inne på saffran så var det även det som lockade månadsvärdarna Annie och Lovisa. En matig saffranssallad bjöd Annie på Lovisa svängde ihop en krämig saffranspasta. Nu blev jag hungrig!

saffran_sallad_pastasas

För att runda av saffransbidragen så har Tina, även hon en av våra månadsvärdar, gjort en kryddig saffranscheesecake. Annika som kan det här med pannkakor bjussar på en amerikanska pannkakor med smak av mjuk pepparkaka. Hur gott låter inte detta?

cheescake_pancakes

Herr och Fru Mårtensson gjorde en smarrig äppelkaka med pepparkakskryddor. Och just pepparkakskrydda var även Ruths brända mandlar kryddade med. Tänk om en hade kunnat känna dofterna genom skärmen….

mandel_appelkaka

Förutom saffran och pepparkaka så verkar ingefära vara en populär smaksättare med sin intensiva och heta smak. Vår värd Ulrica har skapat denna maffiga efterrätt, en pepparkakstrifle med ingefärspäron och mascarponekräm. Och Linnéa gjorde ingefärskryddad äppelkompott och vegansk pepparkaksnutella. Detta hade jag definitivt kunnat ha med på min julkryddade brunch.

triffle_ginger-pepparkaka

Julkryddorna passar även bra att kombinera med till exempel choklad som månadsvärdarna Sylwia och Åsa har gjort. Den julkryddade bovetebrownien med tillbehör jag inte kände till har Sylwia skapat och Åsa har piffat till ischoklad med ingefära och körsbärslikör.

brownie_ischoklad

Sist men inte minst sladdade månadsvärden Julia in med en saffranssoppa med sötpotatis perfekt i tid inför nyår.

saffranssoppa

Det har verkligen varit jättekul att ta del av alla fantastiska recept med julkryddor. Jag hoppas även ni har blivit inspirerade att testa något nytt recept. Med det så lämnar vi 2016 och jag lämnar över månadens gröna stafettpinne till Julia som kommer starta 2017 med ett nytt spännande tema. Gilla gärna Månadens Grönas Facebooksida och följ oss på Instagram, (sök på Månadens Gröna) om du inte redan gjort det. Nästa tema presenteras den 5 januari 2017. Tills dess, gott nytt år! /Nellie

Saffransgranola

Saffransgranola och pepparkaksbollar

Jag har gått all in på julkryddorna de senaste veckorna. På tal om det kan du fortfarande dela ditt bidrag till Månadens gröna med tema julkryddor. På Urban yoga-eventet för ett par veckor sedan bjöds det på godsaker som yoghurt med saffransgranola och pepparkaksbollar, två av mina absoluta julfavoriter. Granolan var en ny upptäckt men bollarna har jag gjort flera år tidigare. Här kommer recepten:

Saffransgranola_pepparkaksbollar

Saffransgranola

5 dl (glutenfria) havregryn
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl riven kokos
1 dl vatten
1/2 g saffran
1 krm äkta vaniljpulver
2 msk kokosolja
2 msk honung
1 nypa salt
1 dl mandel
1 dl sultanrussin

Sätt ugnen på 175°C
Rör ihop saffran, kokosolja och honung och låt stå en stund
Hacka mandeln i mindre bitar och blanda samman  med
havregryn, solrosfrön, pumpakärnor, kokos och salt i en stor bunke
Häll i saffransvätskan och blanda runt ordentligt
Strö ut på blandningen på en stor plåt med bakplåtspapper
Ställ in i mitten av ugnen och rosta ca 20 minuter
Öppna ugnsluckan och rör om då och då
Ta ut plåten när granolan blivit helt torr och gyllene
Låt svalna och blanda sedan ner russinen och häll upp i en tätslutande burk

Saffransgranola

Saffransgranola

saffransgranola4_minvardagshalsa

Pepparkaksbollar
ca 14 st

2 cashewnötter
8 st färska urkärnade dadlar
alt. torkade fikon
2-3 tsk pepparkakskrydda
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk kokosolja
1-2 dl vatten
ca 1 dl riven kokos
Mixa cashewnötterna fint i en matberedare och häll över i en bunke
Mixa sedan de urkärnade dadlarna tillsammans med kryddorna, kokosoljan och vattnet
Tillsätt vatten tills det blir en kladdig smet
Blanda sedan samman dadelsmeten med de mixade nötterna
Ställ smeten i kylen ett par timmar så blir det lättare att rulla bollarna
Mixa kokosen så den blir mer finfördelad
Forma bollar av smeten och rulla dem i kokosen

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar

Månadens gröna – december och julkryddor

Julbrunch

December, kanske årets mest hektiska månad och samtidigt den månad som bjuder på mycket traditionell mat som sällan hör till det vegetariska slaget. Trots detta, eller kanske snarare just därför, hoppas jag att ni hänger med på decembers Månadens gröna, den vegetariska matlagningsutmaningen. Denna månadens tema är *trumvirvel* JULKRYDDOR. Personligen är det just alla härliga kryddor som jag längtar mest till inför julen. Tänk saffran, kanel, vanilj, nejlikor, ingefära, kardemumma, apelsin, stjärnanis. Och det bästa av allt är att de ofta används i kombination så kör på med så många du känner för. More is more, helt enkelt.

Syftet med Måndens gröna är att sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. När vi pratar vegetariskt så är det lakto-ovo som är våra riktlinjer. Det betyder att ägg, mjölk och smör funkar bra men undvik produkter och maträtter som innehåller löpe, gelatin och kött-, kyckling- eller fiskbuljong.

Så här går utmaningen till
Låt dig inspireras av månadens tema julkryddor, och laga en egen maträtt, ett bakverk eller något annat ät- eller drickbart. Utmaningen är öppen för alla som vill laga vegetarisk eller vegansk mat och precis som föregående månader önskar vi att du fotar det härliga du lagar och lägger upp receptet på din blogg eller ditt instagramkonto. Länka till ditt bidrag med en kommentar till detta inlägg senast den 25 december (tänk på att kopiera din delnings-url om du lämnar ditt bidrag som en instagrambild). Alla bidrag som kommit in den 25 december presenteras sedan i ett samlingsinlägg den 28e, mitt bland slappa mellandagar.och  Om du postar ditt bidrag på Instagram använd hashtaggen #månadensgröna så vi kan se alla härliga bidrag med detsamma.

Om du inte redan gör det så följ @manadensgrona på Instagram där vi repostar era fina bidrag på månadens tema. Se också till att du är med i Månadens Grönas grupp på facebook för inspiration och presentation av kommande tema.

Mitt bidrag till Månadens gröna december på temat julkryddor blev en hel brunch. Hoppas du hittar något du gillar…

JULKRYDDAD BRUNCH
Jag kunde inte bestämma mig för endast en rätt så det blev en brunch med jultema och massor av härliga julkryddor.

vegetarisk julbrunch

Risgrynsgröt
Att koka egen risgrynsgröt är inte särskilt svårt men räkna med att det tar en stund.
Här är det kanel som står i fokus med vanilj som en fin sidekick.

Detta behöver du:
grötris
vatten
salt
en klick smör
mjölk av något slag
(jag använde gammeldags havredryck)
kanelstång
äkta vaniljpulver

Blanda ris, vatten, smör, salt och kanelstång i en stor kastrull
(se proportioner på rispaketet)
Koka på svag värme ca 10 min
Tillsätt sedan mjölk och vaniljpulver och låt koka på mycket svag värme 30-40 min.
Känns gröten för tjock så späd med lite mera mjölk.

vegetarisk julbrunch

vegetarisk julbrunch

Amerikanska saffranspannkakor
Detta kan var de godaste pannkakor jag ätit, någonsin.
Saffran förgyller i och för sig vilken rätt som helst och här får den mustiga smaken verkligen komma fram.
Detta behöver du:
3 ägg
5 dl filmjölk
1/2 dl socker
1 pkt (0,5 g) saffran
2 msk smält smör
3 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk salt

Blanda ihop saffran och socker med en del av filmjölken och låt stå och dra en stund.
(lyssna på några jullåtar under tiden… )
Mixa sedan havregrynen och blanda samman de torra ingredienserna i en skål för sig.
Rör ner saffransfilen samt resterande fil och tillsätt även ett ägg i sänder.
Stek pannkakor/plättar i valfri storlek.

Saffranspannkakor

saffranspannkakor

Frukt- och nötbröd med tranbärsspread
Det bästa med denna typen av bröd är att det går väldigt snabbt att röra ihop smeten,
sen sköter det sig själv i ugnen.
Detta behöver du:
250 g blandade nötter och frön t.ex. solrosfrön, hasselnötter, mandel
250 g torkade frukter t.ex. fikon, dadlar, russin
1 tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1/2 dl honung

Hacka nötterna och frukterna grovt och blanda ihop med de torra ingredienserna.
Blanda ihop filmjölk och bikarbonat och blanda sedan ner det i de torra ingredienserna.
Häll i honungen och rör ihop till en jämn och kladdig smet.
Häll smeten i en avlång brödform som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda brödet långt ner i ugnen i 175 grader i ca 2 timmar.
Om brödet blir för mörkt mot slutet så täck över med ett bakplåtspapper.
Själs upp brödet ur formen och låt det svalna i en handduk.

Tranbärsspread
Olika typer av cashewsmör är en favorit som veganskt pålägg.
Detta var ett lyckat experiment som passade jättebra till bördet.
Detta behöver du:

2 dl cashewnötter
1 dl vatten
1/2 dl torkade tranbär
2 msk tranbärspulver

Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl.
Tillsätt resterande ingredienser och mixa igen.
Förvara i kylen (håller ca 5 dagar).

frukt- och nötbröd

vegetarisk julbrunch

Sådär ja, nu är den din tur att gå loss i köket och laga något smarrigt av julens fantastiska kryddor. Visste du förresten att många av julkryddorna har välgörande egenskaper? Ingefära motverka matsmältningsproblem, lindrar illamående och kan mildra värk och stelhet. Kanel ökar cirkulationen och även den är bra mot matsmältningsproblem. Kardemumma innehåller antioxidanter, stärker immunförsvaret och har en lugnande effekt. Varmt välkommen med ditt bidrag till Månadens gröna!

Kika även in hos övriga värdar för Månadens gröna:
Annie – Vegokäk, Lovisa – Polichinelle, Ulrica – Krii’s kitchen, Åsa – Nicklas kokbok, Annelie – Blomster och bakverk, Sylwia – Vibrant food stories, Tina – Grönt varje dag och Julia – Tuvessonskan.